Zoek
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Een inspirerende locatie in een betoverende
omgeving waar jij je volledig kunt concentreren.
Landgoed Groot Warnsborn - de kers op de taart
Alle kennis en energie binnen onze Academie is erop gericht jou passievol op te leiden en intensief te begeleiden. Dit om van jou een krachtig en gewaardeerd mediator te maken.
Henk Karman - docent, MfN-registermediator en directeur
Wij geven je graag onze persoonlijke aandacht en diepgang, daarom zijn de groepen klein en zijn er altijd twee docenten aanwezig.
Tally Opbroek - docent, MfN-registermediator
Wij bieden jou een veilige en energieke omgeving waarbinnen jij je vrij voelt het maximale uit jezelf te halen.
Marjolein Melkman - docent en MfN-registermediator
Je maakt bij ons veel vlieguren om je klaar te stomen voor de praktijk van morgen. Het wordt intensief, maar vooral ook heel leuk!
Sjef van Erp - docent en MfN-registermediator
We leren je hoe je een veilige setting kunt creëren, waarin clienten zichzelf centraal voelen staan om van daaruit meer begrip naar elkaar te kunnen opbrengen.
Jeanne Mulder - docent en MfN-registermediator
Onze docenten zijn elk specialist op een specifiek terrein binnen het vak van mediation, zodat jij maximaal diepgaand en vanuit diverse invalshoeken opgeleid wordt.
Nasla Wevers - docent en MfN-registermediator
Ook praktische aangelegenheden regelen we graag zorgvuldig voor jou zodat jij jouw koers optimaal kunt richten op het worden van mediator.
Kitty Karman - operationeel directeur en trainingsacteur
Vorige slide
Volgende slide

Hoe word ik mediator?

Ben jij altijd op zoek naar een oplossing voor alle partijen in een conflictsituatie? Lijkt mediation jou een mooi beroep en vraag jij je af ‘hoe word ik mediator’? We leggen je uit hoe je mediator wordt, welke competenties daarbij passen en of je een vooropleiding nodig hebt.

Voordat we je uitleggen hoe je mediator wordt, is het goed om te weten dat mediation een vrij beroep is, wat betekent dat in principe iedereen zich mediator kan noemen. Echter maakt het een groot verschil of je een gecertificeerde en erkende MfN-registermediator bent of jezelf mediator noemt en daar geen door de MfN geaccrediteerde basis opleiding mediation voor hebt gevolgd. De meeste mediators zijn erkende mediators. Zij hebben een geaccrediteerde opleiding gevolgd, de MfN-examens afgelegd en beschikken over hbo- of wo denkniveau.

Hoe word ik mediator?

Hieronder beschrijven we de te nemen stappen om mediator te worden.

 • Mediator worden start met het volgen van een door de MfN geaccrediteerde basis mediationopleiding. Onze basis opleiding mediation duurt zes dagen en verzorgen wij maandelijks op vrijdag en zaterdag in drie achtereenvolgende weken.
 • Vervolgens doe je een theorie-examen en een assessment bij het onafhankelijke examenbureau Mediationtoets. Op de website van Mediationtoets vind je de actuele tarieven van de examens.
 • Na het behalen van de examens kan je worden opgenomen in het openbare register van de MfN en ben je een erkende mediator. Je bent dan vindbaar voor personen en instellingen die een geaccrediteerde mediator zoeken.

Wil je je daarnaast nog verder specialiseren? Dat kan! Je kan bij ons de door MfN geaccrediteerde opleiding tot familiemediator of kiezen voor de door de Vereniging Arbeidsmediators Nederland geaccrediteerde opleiding arbeidsmediation.

Veel gestelde vragen - Hoe word je mediator?

 1. Kan iedereen mediator worden?
  In theorie kan iedereen mediator worden dan wel zich mediator noemen. Echter blijkt uit de praktijk dat zowel burgers als zakelijke opdrachtgevers een absolute voorkeur geven aan een mediator die door de MfN gecertificeerd is en dus een geaccrediteerde basis mediationopleiding heeft gevolgd. Voor onze opleiding mediation adviseren we minimaal hbo werk- en denkniveau.
 2. Welke competenties heb je nodig om mediator te worden?
  Wanneer je mediator wilt worden, is het belangrijk dat je onafhankelijk en communicatief vaardig bent. Daarnaast is er een aantal essentiële competenties die bij een goede mediator horen. Zo moet je goed kunnen luisteren, durven vragen anticiperen en analyseren, je kunnen inleven in een ander en voorzien zijn van een gezonde dosis nieuwsgierigheid. De effectieve luister,- en gesprekstechnieken die je bij ons o.a. leert maakt dat jouw cliënten zelf de oplossingen aandragen.
 3. Heb je een vooropleiding nodig om mediator te worden?
  Er worden geen specifieke vooropleidingen geëist, maar om de basis mediationopleiding te kunnen volgen en mediator te worden heb je wel minimaal hbo werk- en denkniveau nodig. Je hebt geen juridische kennis nodig. De noodzakelijke juridische kennis leren we je tijdens de opleiding.
 4. Waarom zou ik kiezen voor een erkende MfN-registermediator?
  Als erkende mediator sta je geregistreerd in het register van de Mediators Federatie Nederland in Nederland: hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators dat als ultiem doel heeft de kwaliteit van mediation en mediators in Nederland te bevorderen en te waarborgen. Je bent dan vindbaar voor personen en instellingen die een geaccrediteerde mediator zoeken. De Raad voor de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand werken alleen met MfN-registermediators.
 5. Hoe vaak mag ik examen doen?
  Mocht je onverhoopt niet slagen voor je theorietoets of je assessment, dan zal je er opnieuw voor moeten gaan. Er zit geen limiet op het aantal keren dat je deelneemt aan de examens.

Overtuigd om Mediator te worden? Lees meer over onze basisopleiding. Heb je nog twijfels of het mediationvak geschikt is voor jou? Schuif gratis aan bij onze online info-avond. Onze ervaren mediator vertelt je meer over het mediationvak, onze opleidingen én beantwoordt al jouw vragen.