Onze Familie mediationopleiding biedt een duurzaam fundament voor het professioneel begeleiden van familieconflicten

Mediation wordt het meest toegepast op het gebied van (echt)scheidingen en familieconflicten. Wanneer je de basis mediationopleiding hebt afgerond is deze specialisatie daarom zeker van toegevoegde waarde.

Als je conflicten in de familiesfeer wilt begeleiden moet je van alle markten thuis zijn. Want voor je cliënten is het prettig als zij van A tot Z bij jou terecht kunnen; zowel op emotioneel, financieel als op juridisch gebied. Je moet daarom specifieke kennis hebben van psychologische gevolgen, van rouw en verwerking daarvan voor je cliënten én eventuele kinderen. Ook kent het proces diverse fasen waarin onder andere de financiële en juridische aspecten aanbod komen en waarvan je dus eveneens goed op hoogte moet zijn.

Tijdens onze zesdaagse opleiding tot familiemediator leren wij je alles wat je nodig hebt om een familiemediation professioneel en succesvol te begeleiden. Alle belangrijke theorie wordt behandeld op psychologisch-, juridisch- en financieel gebied. Daarnaast trainen we je mediationvaardigheden veelvuldig aan de hand van diverse rollenspellen en oefeningen en besteden we aandacht aan de inhoudelijke vaardigheden, zoals het opstellen van een convenant/vaststellingsovereenkomst en een ouderschapsplan en het maken van alimentatieberekeningen.

Nadat je de opleiding tot familiemediator met goed gevolg hebt afgerond, krijg je de aantekening 'familiemediator' in het MfN-register. Aan onze opleiding worden door MfN 49 PE punten toegekend.

Terugkomdag
Nadat je deel hebt genomen aan onze familie mediationopleiding nodigen we je graag uit voor de eerstvolgende terugkomdag. Deze organiseren we jaarlijks in september. De terugkomdag staat in het teken van intervisie en heeft als doel jouw kennis, kunde en kwaliteit omtrent intervisie te bevorderen. De moeite van het bezoeken waard dus!

Tijdens onze opleiding tot familiemediator leer je over de volgende onderwerpen:

 • De psychologische, sociale en fysieke factoren van een familiekwestie bij kinderen en volwassenen (o.a. rouw, depressieve gevoelens en overspannenheid)
 • De ontwikkelingsfases bij kinderen en volwassenen en de bijbehorende behoeften en gedragingen,in het bijzonder over gedragingen bij loyaliteitsconflicten en verlies
 • Relatie- en ruziemodellen in gezinnen en families
 • Culturele diversiteit
 • Het onderkennen van de mogelijkheden van het inzetten van verschillende andere professionals op het gebied van familiekwesties en het (tijdig) inschakelen van c.q. doorverwijzen naar deze professionals
 • Het omgaan met het verstrekken van inhoudelijke informatie als mediator versus de eigen verantwoordelijkheid van partijen om die informatie te verwerven
 • Het omgaan met de scheidingsmelding
 • Communiceren met kinderen
 • Het ouderschapsplan 
 • De wettelijke regelingen omtrent ouderschap, afstamming en gezag over minderjarigen
 • Samenlevingsvormen
 • Het huwelijksvermogensrecht, inclusief huwelijkse voorwaarden en het vernieuwde huwelijksvermogensrecht met beperkte gemeenschap
 • Het verschil tussen kosten van de huishouding en overgespaarde inkomsten
 • Inkomensgroepen in box 1, 2 en 3 
 • Het verschil in vermogensafwikkeling tussen partijen die in gemeenschap van goederen zijn gehuwd, onder huwelijkse voorwaarden en ongehuwd samenleven
 • Het maken van een eenvoudige vermogensopstelling ten behoeve van de verdeling van een G.v.G.
 • Het maken van een eenvoudige vermogensopstelling ten behoeve van de afwikkeling van Huwelijkse voorwaarden
 • De samenstelling van een (echt)scheidingsconvenant en vaststellingovereenkomst
 • Het internationaal privaatrecht met betrekking tot familiekwesties
 • Basiskennis van het erfrecht
 • Het recht op kinder- en partneralimentatie
 • Het maken van een eenvoudig overzicht van de kosten van levensonderhoud ten behoeve van het globaal bepalen van de behoefte 
 • Het maken van een eenvoudige alimentatieberekening volgens de gangbare Tremanormen
 • Het opstellen van een eenvoudige alimentatieberekening
 • De afwikkeling van pensioenafspraken
 • De Wet Verevening Pensioenenrechten bij Scheiding, en de standaardregeling van de Pensioenwet
 • Het onderkennen van contra indicaties en/of het doorzien van misbruik van mediation en het adequaat handelen in dezen
 • Het onderkennen van vermoed huiselijk geweld, kindermishandeling of psychopathologisch gedrag en het adequaat handelen in dezen
 • Basiskennis Systeemtheorie, in het bijzonder van systemische processen binnen gezinnen en familie
 • De gevolgen van nieuw samengestelde gezinnen
 • Processuele afwikkeling van echtscheidingen, inclusief het echtscheidingsconvenant

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot familiemediator moet je de basis mediationopleiding met goed gevolg hebben afgerond. De bij de basis mediationopleiding horende examens hoef je dan nog niet te hebben gedaan en/of gehaald. Je kunt dus direct door met verdiepen en het ontwikkelen van jezelf!

Duur opleiding
6 lesdagen en een terugkomdag, deze wordt éénmaal per jaar georganiseerd en staat in het teken van ervaringen delen en intervisie van je eerste familiemediations. 

Lestijden
Blok 1: start vrijdag om 9.00 uur tot zaterdag 17:00 uur
Blok 2: start vrijdag om 9.00 uur tot zaterdag 17:00 uur
Blok 3: start vrijdag om 9.00 uur tot zaterdag 17:00 uur

Studiebelasting
De opleiding bestaat uit de drie bovengenoemde blokken. Daarnaast mag je deelnemen aan de eerstvolgende terugkomdag die we jaarlijks organiseren in september. Deze dag duurt van 10:00 tot 17:00 uur en staat in het teken van intervisie.

Voorafgaand aan de opleiding ontvang je een tweetal boeken waaronder een van het Nibud. We raden aan het Nibudboekje voor aanvang van het tweede blok door te nemen. Verder hoef je niets voor te bereiden. Na afloop van de opleiding ontvang je een certificaat van deelname en melden we jouw deelname aan bij het MfN waarna je 49 PE punten en de accreditatie "familiemediator" krijgt. Als je op dat moment nog niet geregistreerd bent, worden de punten later toegekend. Zodra je je examens voor de basis mediationopleiding hebt gehaald, moet je dat zelf even doorgeven aan de MfN zodat de PE punten voor de familie mediationopleiding bijgeschreven kunnen worden.

PE punten
Aan de opleiding tot familiemediator worden door de MfN 49 PE punten toegekend waarvan 12 in de catergorie 2 en 37 in de catergorie 1a.

De investering voor de opleiding tot familiemediator bedraagt € 3.500,00. Heb je de basis mediationopleiding bij ons gevolgd? Dan ontvang je een korting van € 250,00. 

Wij hanteren een all in tarief, de investering is inclusief:

 • Zes lesdagen en een terugkomdag
 • Een drietal aan familiemediation gerelateerde boeken (waarvan je er twee voorafgaand aan de opleiding krijgt en een tijdens de opleiding) en een Reader
 • Dagelijkse aanwezigheid van twee docenten
 • Locatiekosten inclusief lunches, diners, overnachtingen en ontbijt op hoog niveau
 • Je mediatorsleven lang nazorg van het gehele docententeam

FISCALE AFTREK VAN STUDIEKOSTEN

Studeren op kosten van je werkgever
Veel werkgevers stimuleren werknemers een opleiding te volgen en nemen de studiekosten voor hun rekening. Deze studiekosten zijn voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Meer informatie hierover vind je op de website van de belastingdienst.

Particuliere studiekostenaftrek
Particulieren die een opleiding voor hun toekomstige beroep volgen, niet betaald door de werkgever, kunnen de studiekosten fiscaal in aftrek brengen als persoonsgebonden aftrek. Tot de studiekosten behoren alle kosten die betrekking hebben op de opleiding, zoals lesgeld, examengeld, studieboeken, naslagwerken en overig studiemateriaal. De hoogte van de teruggave is afhankelijk van het tarief inkomstenbelasting waartegen je inkomen belast is.

 

Periode Data en locatie  
November 2020

13 en 14 | 20 en 21 | 27 en 28 november
Locatie info volgt

aanmelden
Januari 2021 15 en 16 | 22 en 23 | 29 en 30 januari
Groot Warnsborn, Arnhem
aanmelden
    

mr. Marjolein Melkman

MfN-registermediator en jurist, gespecialiseerd in familiezaken. Daarnaast is zij gecertificeerd Kindbehartiger bij de Beroepsorganisatie Kindbehartiger. Marjolein heeft jarenlange ervaring als docent en hanteert een praktische en enthousiaste stijl. Zij is tevens instituutsassessor bij INTOP.

  Marjolein

mr. Sjef van Erp

Heeft na 25 jaar notariaat de ommezwaai gemaakt naar het mediatorsvak.
Is MfN-registermediator, geaccrediteerd familie-mediator en houdt praktijk in Monnickendam met het accent op scheidingen en nalatenschappen. Kenmerkend is zijn praktijkgerichtheid op basis van "learning bij doing" en zijn interactieve stijl.

  Sjef

Nasla Wevers

MfN-registermediator, gespecialiseerd in familiezaken. Nasla komt uit de sociale hoek, met maatschappelijk werk en psychologie als achtergrond. Nasla is nuchter en enthousiast en wil graag het beste in de studenten naar boven halen. Ze is tevens instituutassessor bij INTOP.

  Nasla Wevers 280X380

Henk Karman

Directeur en docent aan de Academie voor Mediationopleidingen. Henk houdt zich fulltime bezig met mediation. Als docent en als MfN-registermediator. Hij specialiseerde zich op de gebieden Burenruzies, Familiemediation, Arbeid en zakelijke geschillen en Mediation in Strafzaken. Daarnaast is hij rechtbankmediator in Arnhem en Zutphen en bestuurslid van de stichting Sportmediation. Voor exameninstituut Intop treedt hij op als instituutsassessor. Maatschappelijk is Henk betrokken als bestuurslid van de Stichting Vlinderkind.

  Henk

 

 

 

 

 

 

 

Familie mediationopleiding start op

vrijdag 13 november
Nog enkele plaatsen vrij!

aanmelden            informatie

Contact

Academie voor Mediationopleidingen

Postbus 58
6660 AB Elst (Gld)
085 2010292

Newtonweg 12
6662 PV Elst (Gld)
info@amedo.nl

Opleidingslocatie

Landgoed Groot Warnsborn

Bakenbergseweg 277
6816 VP Arnhem
www.grootwarnsborn.nl
Warnsborn

Opleidingslocatie

Hotel de Bilderberg
Utrechtseweg 261
6862 AK Oosterbeek

www.bilderberg.nl
bilderberg 7788 hotelaanzicht.jpg 1100x465 q85 crop subsampling 2

 

Wij gebruiken Cookies om onze website en uw gebruikerservaring te verbeteren als u onze website bezoekt. Cookies die belangrijk zijn voor de werking van deze site zijn reeds geplaatst. Voor meer informatie over ons privacybeleid Klik hier.

Ik accepteer cookies