Basis Mediationopleiding: wat is mooier dan mensen in een conflictsituatie te begeleiden naar een duurzame oplossing?

Dat doe je als mediator op een dusdanige wijze dat je cliënten zelf de oplossing bedenken. Jij bent de gespreksleider en zorgt ervoor dat onderliggende lagen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van het conflict naar boven worden gehaald. Dat is nodig want je wilt dat het conflict in zijn volle omvang wordt besproken en opgelost.

Om je cliënten straks optimaal te kunnen begeleiden, leren we je tijdens onze mediation opleiding gesprekstechnieken en maken we je luistervaardig. Ook vullen wij jouw gereedschapskist met alle interventies die je kunt toepassen tijdens een mediation.

Gedurende de opleiding mediation pas je de techieken die je leert en de vaardigheden die je ontwikkelt toe in de praktijk door het veelvuldig oefenen van casuïstiek. Vrijwel iedere dag mediate je zelf en krijg je feedback van de docenten. 

Na afronding van de mediation opleiding (binnen drie weken) ben je in staat een mediation van A tot Z succesvol te begeleiden én ben je klaar voor het afleggen van de examens die leiden naar jouw MfN-registratie.

Gratis examentraining
Als je bij ons de opleiding tot MfN registermediator volgt mag je gratis deelnemen aan de assessment training. Deze extra dag is gericht op het praktijkexamen: het assessment. Zo ben je optimaal voorbereid voor je assessment. En mocht je je afvragen of er werk te vinden is als mediator dan is het antwoord daarop: ja. Tijdens de gratis examentrainingsdag besteden we daar aandacht aan door je alle informatie te geven die je nodig hebt voor het in de markt zetten van je eigen praktijk.

Studie-informatie

BLOK 1
Van vrijdag 09:00 uur tot zaterdag 17:00 uur

De basis
Je krijgt in dit eerste blok inzicht in het vak van mediator en de mediatorsvaardigheden die daarbij horen. Ook krijg je inzicht in de persoonlijkheden van je cliënten en hoe je daar het beste mee omgaat om een zo optimaal mogelijk mediationresultaat te behalen.

Juridische aspecten
Je maakt kennis met de mediationovereenkomst, de daarbij behorende gedragsregels en het mediationreglement. Ook behandelen we de vaststellingsovereenkomst.

Wel of niet te mediaten
Je leert beoordelen of een casus mediabel is.

Klacht- en tuchtrecht
Je leert hoe het klacht- en tuchtrecht in elkaar steekt en hoe zo'n procedure verloopt.

Vaardigheden
Je leert de verschillende interventietechnieken die je kan inzetten om de kwaliteit van het mediationgesprek te vergroten of het gesprek weer vlot te trekken als het dreigt vast te lopen. We bespreken de IJsbergtheorie met je en we leren je hoe je actief luistert.

De mediationopening
Je leert de mediationopening, om een veilig en vertrouwd gespreksklimaat te scheppen.

Mediaten
Mediaten moet je vooral DOEN: voelen wat er gebeurt aan tafel, zowel in de rol van cliënt als in die van mediator en observant. Iedere rol draagt namelijk bij aan jouw ontwikkeling als mediator. Je mediate in groepjes in de aanwezigheid van een docent. Meer dan de helft van onze docenten is instituutsassessor, zij weten als geen ander wat je nodig hebt om slagen voor je examen.

Non verbale communicatie
Je leert hoe je de verschillende onderdelen waaruit communicatie bestaat, leest en hoe je er mee omgaat. Maar bovenal wat communicatie doet met de cliënten aan tafel.

BLOK 2
Van vrijdag 09:00 uur tot zaterdag 17:00 uur

Exploreren
Je gaat op zoek gaan naar de onderliggende lagen in conflictsituaties.

Culturele dimensies
Je leert hoe een culturele dimensie voor onderling onbegrip kan leiden én hoe je juist dat aspect bespreekbaar maakt en zo een stap in de goede richting te zet.

Presentaties
Theorie op een interactieve manier waar iedereen aan bijdraagt: je verzorgt een korte presentatie van maximaal 5 minuten over een examen-onderwerp uit het Handboek Mediation; het boek dat je moet beheersen om je theorie-examen te halen en als waardevol naslagwerk dient in je dagelijkse praktijk.

De escalatieladder van Friedrich Glasl
Je leert herkennen in hoeverre een conflict geëscaleerd is en tot welk niveau cliënten nog kunnen openstaan voor mediation.

Buurtbemiddeling
We geven je een inkijkje in Buurtbemiddeling, een laagdrempelige manier om een conflict tussen buren weg te nemen.

Ethische dilemma's
Je leert hoe je je als mediator professioneel en integer opstelt wanneer zich een ethisch dilemma aandient.

Intervisie
Intervisie is een waardevolle manier om jezelf als mediator te ontwikkelen. Wij leggen je verschillende intervisiemethodieken voor. En tijdens de oefening laten we je intervisie ervaren.

Kernvaardigheden
De interventietechnieken worden uitvoerig behandeld. Langzaam gaan we op weg naar mediaten vanuit je hart in plaats van je hoofd.

De volgende fase in mediation
We behandelen de draai- en categorisatiefase. We leren je het nut en de noodzaak van deze fase en vooral de valkuilen waar je niet in moet trappen.

BLOK 3
Van vrijdag 09:00 uur tot zaterdag 17:00 uur

Wat heb jij nog nodig?
Wat hebben jij en je groepsgenoten nodig om de opleiding succesvol af te ronden? We zorgen dat al jullie wensen worden behandeld tijdens het laatste blok.

Omgaan met heftige emoties en persoonlijkheden
Je leert hoe je omgaat met heftige emoties aan tafel en hoe je in aanwezigheid van sterke persoonlijkheden zelf de regie houdt in de mediation.

Een mediation, alle fases
We nemen je mee in een mediation van A tot Z door het behandelen van één mediationcasus in drie verschillende fases.

Proefexamen
Hoe het staat met je theoretische kennis weet je na het maken van het proefexamen!

De Harvard onderhandelingsmethode
Je leert de hoofdregels van het Harvard onderhandelingsmodel. Door die regels toe te passen tijdens het onderhandelingsproces merk je dat deze fase vrijwel altijd soepel verloopt.

Vastleggen van het resultaat
Je leert hoe je het resultaat van de mediation vastlegt in een vaststellingsovereenkomst.

Psychologische escalatiemechanismen
We gaan in op het menselijk brein; je leert over de escalatiemechanismen die we allemaal toepassen en hoe deze kennis je helpt in je dagelijkse praktijk.

Het mediationproces
We gaan richting het einde van de opleiding en daarom vertellen we je het gehele mediationproces van A tot Z. Hierdoor valt alles op zijn plek en weet je wat je te doen staat als je eerste cliënten zich aandienen. Je bent goed voorbereid om succesvol aan de slag te gaan.

De examens
Na de opleiding heb je toegang tot de examens. We vertellen je over de wijze waarop de examens plaatsvinden en hoe je je daarvoor aanmeldt. Na het theorie-examen heb je de keuze tussen het live assessment of het video assessment. De keuze is aan jou nadat wij je verteld hebben hoe het een en ander verloopt en wat de voor- en nadelen van beide mogelijkheden zijn.

Gratis examentraining
Vergeet vooral niet om voordat je je assessment doet een gratis examentrainingsdag bij te wonen. Tijdens deze dag, die onder leiding staat van één van onze instituutsassessoren, geven we je alle ins en outs rondom het assessment. We bespreken het beoordelingsinstrument en je doet nog een laatste mediation waarbij je de puntjes op de i kunt zetten.
Als uitsmijter vertellen we je tijdens deze dag hoe jij je mediationpraktijk in de markt kunt zetten. De succesvolle aanpak van een van onze docenten wordt met jou gedeeld.

aanmelden

Om met goed gevolg aan de opleiding deel te nemen heb je minimaal een HBO werk- en denkniveau nodig.

Juridische kennis is niet vereist. De noodzakelijke juridische kennis wordt je tijdens de opleiding aangereikt.

Levenservaring is een voordeel maar geen vereiste. Het gegeven dat mensen in je omgeving altijd jou om hulp vragen bij een probleem en jouw natuurlijke aanleg voor luisteren en het stellen van de juiste vragen, maken van jou in beginsel al een goede mediator. Mooi om die natuurlijke vaardigheden op een bewuste wijze verder te ontwikkelen!

Duur opleiding
6 lesdagen en een gratis examentrainingsdag

Lestijden
Blok 1: start vrijdag om 9.00 uur tot zaterdag 17:00 uur
Blok 2: start vrijdag om 9.00 uur tot zaterdag 17:00 uur
Blok 3: start vrijdag om 9.00 uur tot zaterdag 17:00 uur

Assessment training
De assessment training waaraan je gratis mag deelnemen vindt bij voldoende aanmeldingen (minimaal drie) op de laatste dinsdag van elke maand plaats van 10:00 tot 17:00 uur. Deze training wordt altijd begeleid door een assessor.

Studiebelasting
Voorafgaand aan de opleiding en nadat de factuur is voldaan, ontvang je van ons het Handboek Mediation met daarbij 50 oefenvragen. Het is natuurlijk mooi als je het Handboek hebt doorgenomen als de opleiding start maar geen probleem als je dat nog niet gelukt is. Door de 50 oefenvragen te maken en je daardoor in de desbetreffende lesstof te verdiepen, ben je al voldoende voorbereid op de opleiding. Als je voor het theorie-examen opgaat moet je wel de inhoud van het Handboek beheersen. Hieraan besteden we tijdens de opleiding aandacht.

Tijdens de opleiding krijg je diverse huiswerkopdrachten. Ervaring leert dat deze goed te combineren zijn met jouw eventuele fulltime baan en bezigheden. 

De investering voor de opleiding tot MfN-registermediator bedraagt € 4.250,00, als particuliere deelnemer krijg je een korting van € 300,00 en bedraagt de investering € 3.950.00. 

Wij hanteren een all in tarief, de investering is inclusief:

  • Zes lesdagen en een gratis examentrainingsdag
  • Het Handboek Mediation en een Reader
  • Dagelijkse aanwezigheid van twee docenten
  • In het totaal 7 verschillende docenten, uniek in Nederland!
  • Locatiekosten inclusief lunches, diners, overnachtingen en ontbijt op hoog niveau
  • Je mediatorsleven lang nazorg van het gehele docententeam

Korting bij geen overnachtingen
Wij adviseren onze studenten om gebruik te maken van de overnachtingen. Deze dragen ertoe bij dat je je tijdens de opleidingsblokken helemaal kunt onderdompelen in het leren van het mediationvak en even weg bent uit je dagelijkse hectiek. Mocht je toch besluiten om niet te overnachten dan krijg je een korting van € 250,00 op de opleidingsinvestering.

FISCALE AFTREK VAN STUDIEKOSTEN

Studeren op kosten van je werkgever
Veel werkgevers stimuleren werknemers een opleiding te volgen en nemen de studiekosten voor hun rekening. Deze studiekosten zijn voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Meer informatie hierover vind je op de website van de belastingdienst.

Download hier een overzicht van de opleidings- en examenkosten zodat je deze alvast kan overhandigen aan je werkgever.

Particuliere studiekostenaftrek
Particulieren die een opleiding voor hun toekomstige beroep volgen, niet betaald door de werkgever, kunnen de studiekosten fiscaal in aftrek brengen als persoonsgebonden aftrek. Tot de studiekosten behoren alle kosten die betrekking hebben op de opleiding, zoals lesgeld, examengeld, studieboeken, naslagwerken en overig studiemateriaal. De hoogte van de teruggave is afhankelijk van het tarief inkomstenbelasting waartegen je inkomen belast is.

 

Periode Data en locatie  
juni 2020 5 en 6 | 12 en 13 | 19 en 20 juni
Arnhem
aanmelden
    
juli 2020 3 en 4 | 10 en 11 | 17 en 18 juli
Arnhem
aanmelden
    
augustus 2020 7 en 8 | 14 en 15 | 21 en 22 augustus
Arnhem
aanmelden
    
september 2020 4 en 5 | 11 en 12 | 18 en 19 september
Arnhem
aanmelden
    
oktober 2020 9 en 10 | 16 en 17 | 23 en 24 oktober
Arnhem
aanmelden
    
november 2020 6 en 7 | 13 en 14 | 20 en 21 november
Arnhem
aanmelden
    
nov/dec 2020 27 en 28 | 4 en 5 | 11 en 12 nov/dec
Arnhem
aanmelden

mr. Marjolein Melkman

MfN-registermediator en jurist, gespecialiseerd in familiezaken. Daarnaast is zij gecertificeerd Kindbehartiger bij de Beroepsorganisatie Kindbehartiger. Marjolein heeft jarenlange ervaring als docent en hanteert een praktische en enthousiaste stijl. Zij is tevens instituutsassessor bij INTOP.

  Marjolein

mr. Sjef van Erp

Heeft na 25 jaar notariaat de ommezwaai gemaakt naar het mediatorsvak.
Is MfN-registermediator, geaccrediteerd familie-mediator en houdt praktijk in Monnickendam met het accent op scheidingen en nalatenschappen. Kenmerkend is zijn praktijkgerichtheid op basis van "learning bij doing" en zijn interactieve stijl.

  Sjef

Jeanne Mulder

MfN-registermediator, gespecialiseerd in familiezaken. Jeanne heeft een (internationale) communicatie-achtergrond. Ze verruilde het bedrijfsleven voor communicatie tussen personen waarin emotie centraal staat. Jeanne is sociaal, nuchter en invoelend, houdt van de praktische aanpak, tijdens mediation maar ook als docent. Naast familiezaken is Jeanne ook als vrijwilliger actief bij buurtbemiddeling in ’t Gooi.

  Jeanne Mulder 280X380

mr. Daphne Sleijpen

Juriste en MfN-registermediator gespecialiseerd in familiezaken. Ook werkzaam als projectleider voor gemeentes, justitie, de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdzorg, tevens als omgangsbemiddelaar. En ‘goed thuis’ in het brede werkveld van de mediator. Een betrokken en bevlogen docente, die pas tevreden is als de studenten dat ook zijn.

  daphnesleijpen280x380

Laura Mazzoni

MfN-registermediator, gespecialiseerd in arbeid en tevens geaccrediteerd familie-mediator in Amsterdam e.o. Laura heeft lange tijd gewerkt binnen diverse Human Resources functies en is naast mediator en docent ook werkzaam als interim HR Manager voor verschillende opdrachtgevers. Laura is analytisch, nuchter en sociaal en vindt het leuk om samen met de studenten de theorie om te zetten in praktijk.

  Laura Mazzoni 280X380

Nasla Wevers

MfN-registermediator, gespecialiseerd in familiezaken. Nasla komt uit de sociale hoek, met maatschappelijk werk en psychologie als achtergrond. Nasla is nuchter en enthousiast en wil graag het beste in de studenten naar boven halen. Ze is tevens instituutassessor bij INTOP.

  Nasla Wevers 280X380

Henk Karman

Directeur en docent aan de Academie voor Mediationopleidingen. Henk houdt zich fulltime bezig met mediation. Als docent en als MfN-registermediator. Hij specialiseerde zich op de gebieden Burenruzies, Familiemediation, Arbeid en zakelijke geschillen en Mediation in Strafzaken. Daarnaast is hij rechtbankmediator in Arnhem en Zutphen en bestuurslid van de stichting Sportmediation. Voor exameninstituut Intop treedt hij op als instituutsassessor. Maatschappelijk is Henk betrokken als bestuurslid van de Stichting Vlinderkind.

  Henk

 

 

 

 

 

 

 

WIJ GAAN WEER VAN START!
Onze eerstvolgende basis mediationopleiding start 

vrijdag 5 juni a.s.
nog enkele plaatsen vrij!

aanmelden            informatie

Contact

Academie voor Mediationopleidingen

Postbus 58
6660 AB Elst (Gld)
085 2010292

Newtonweg 12
6662 PV Elst (Gld)
info@amedo.nl

Opleidingslocatie

Landgoed Groot Warnsborn

Bakenbergseweg 277
6816 VP Arnhem
www.grootwarnsborn.nl
Warnsborn

Opleidingslocatie

Hotel de Bilderberg
Utrechtseweg 261
6862 AK Oosterbeek

www.bilderberg.nl
bilderberg 7788 hotelaanzicht.jpg 1100x465 q85 crop subsampling 2

 

Wij gebruiken Cookies om onze website en uw gebruikerservaring te verbeteren als u onze website bezoekt. Cookies die belangrijk zijn voor de werking van deze site zijn reeds geplaatst. Voor meer informatie over ons privacybeleid Klik hier.

Ik accepteer cookies